Το 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας και το ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας υλοποίησε δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.30-11.30, στην Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας.

Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές/τριες, τα μέλη της σχολικής κοινότητας, και την ευρύτερη κοινωνία σχετικά με το ζήτημα της βίας, τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλα θεσμικά πλαίσια, όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός.

Οι μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολείων συμμετείχαν σε μια εκδήλωση ποικίλων δραστηριοτήτων που περιλάμβανε τα εξής:

  • Παντομίμα από μαθητές και μαθήτριες ομάδας του 2ου Δημοτικού σχολείου Ν. Ορεστιάδας.
  • Παρουσίαση παντομίμας από τέσσερις ομάδες μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Ν. Ορεστιάδας. Οι παντομίμες εμπνεύστηκαν από  περιστατικά της σχολικής ζωής, με προηγουμένη  έρευνα σχετικά με τις μορφές της βίας και σχολικού εκφοβισμού.
  • Δρώμενο από ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ν. Ορεστιάδας.
  • Ομαδικό διαδραστικό παιχνίδι , με τίτλο «Τα συναισθήματα», από τους μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου.

Στις 11.00, οι μαθητές/τριες μας φώναξαν όλοι μαζί  «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία», συνοδευόμενοι από ήχους μουσικών οργάνων, δημιουργίες της ομάδας μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ν. Ορεστιάδας.  Επιπλέον, μαθητές/τριες των άλλων σχολείων σπάσανε μπαλόνια, συμβολίζοντας το σπάσιμο της σιωπής και ενισχύοντας το μήνυμα ενάντια στη βία.

Κατά τη λήξη της εκδήλωσης  η ομάδα μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ν. Ορεστιάδας και του ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας συμμετείχε σε ομαδικό διαδραστικό παιχνίδι με τίτλο «Τα συναισθήματα».

Συντονίστρια καθηγήτρια: Γεωργουσίδου Μαρία ΠΕ04.04

Συμμετέχουσα καθηγήτρια: Λειβαδιώτου Ελένη ΠΕ80